امام واسطه فيض بين خدا و مخلوقات‏

امام واسطه فيض بين خدا و مخلوقات‏

لازم‏ترين موضوع، درك و تصور صحيح از مقام امام زمان (عج) است و اگر تصور ما صحيح شد بسيارى مسائل بعدى خود به خود روشن مى‏شود.

در دعاى شريف ندبه مى‏خوانيم:

«ايْنَ السَّبَبُ‏الْمُتَّصِلُ بَيْنَ‏الْأرْضِ وَ السَّماءِ»

؛ يعنى كجاست آن سببى كه بين زمين و آسمان عامل اتّصال مادون به مافوق است.

اين همان مفهوم واسطه فيض است؛ يعنى امام (ع) واسطه بين خدا و كلّ عالم هستى است و اگر متوجّه شويم كه امام (ع) يك حقيقت و يك مقامند در عالم، مى‏رسيم به اين‏كه حتّى ملائكه هم وجود خود را از امام مى‏گيرند. وقتى فهميديم امام واسطه فيض است و واسطه فيض بودن؛ يعنى‏

مبانى معرفتى مهدويت، ص: 21

از نظر حقيقت از همه موجودات حتّى از ملائكه مقرّب هم بالاتر است. براى اين‏كه روشن شود معناى واسطه فيض بودن يعنى يك حقيقت، به اين روايت كه در جوامع روايى فريقين از پيامبر اكرم (ص) نقل شده، توجّه كنيد كه حضرت فرمودند:

«كُنْتُ نَبِيّاً وَ آدَمُ بَيْنَ الْماءِ وَ الطّين»

؛ يعنى من نبى بودم و آدم بين آب و گل بود. همچنين در روايت از اميرالمؤمنين (ع) داريم كه حضرت فرمودند:

«كُنْتُ وَصِيًّا وَ آدَمُ بَيْنَ الْماءِ وَ الطّين»

يعنى من وصى پيامبر (ص)، بودم وقتى آدم هنوز در بين آب و گل بود. اين دو روايت همديگر را تأكيد مى‏كنند. بايد مفهوم اين روايات روشن شود تا بتوان فهميد امام يعنى چه؟ و امام زمان دوستى و توسّل به امام زمان (عج) يعنى چه؟ و اين‏كه ما به وجود امام زمان زنده‏ايم چه مفهومى دارد؟

اين‏كه پيامبر اكرم (ص) مى‏فرمايند: «آدم هنوز به دنيا نيامده بود كه من پيامبر بودم»؛ منظور اين است كه مقام حضرت قبل از خلقت عالم، وجود داشته است، قبل از اين‏كه حضرت آدم (ع) خلق شود و نسل‏هاى متمادى به دنيا بيايند و بعد بدن و نفس پيامبر اكرم (ص) به دنيا بيايد، قبل از همه اين‏ها مقام پيامبر اكرم (ص) وجود داشته است. معنى اين‏كه گفته مى‏شود پيامبر اكرم (ص) يك مقام است، به همين معنى است. و روايت دوم هم كه حضرت اميرالمؤمنين (ع) مى‏فرمايند، خبر از همان نكته مى‏دهد كه امام يك مقامى است فوق جسم و جسمانيات.

______________________________
(1)- «بحارالانوار»، ج 16، ص 403.

(2)- «عوالى‏الْلَآلى»، ج 4، ص 124.

 

مبانى معرفتى مهدويت، ص: 22

از قول پيامبر اكرم (ص) نقل شده است كه فرموده‏اند: «شعبان ماه من است، پس روزه بداريد در اين ماه براى محبّت پيغمبر خود» يعنى با انجام اين دستور، به مقامى مى‏رسيم كه محبّت پيامبر اكرم (ص) در قلبمان ايجاد مى‏شود. اين‏حالت را نمى‏توان با كتاب خواندن به دست آورد. با خواندن صد كتاب تاريخ اسلام و زندگى پيامبر (ص) نمى‏توان پيامبرشناس شد. چون پيامبر (ص) يك مقام است، براى نزديكى به مقام رسول‏الله (ص) و دوست داشتن پيامبر (ص) بايد رياضت كشيد، از نوع رياضت‏هايى كه در ماه شعبان به ما دستور داده‏اند، مثل روزه و دعا و استغفار.

همچنين در روايت آمده است كه با زحمت و رياضت مى‏توان امام زمان (عج) را رؤيت كرد، چون امام زمان (عج) يك مقام است. براى ارتباط با آن مقام بايد توجّه جان انسان از دنيا و تعلّقات دنيايى قطع شود و به غيب نظر كند؛ يعنى اگر بخواهى بُعدى از ابعاد آن عصمت كل را دريابى، بايد در بعدى از ابعاد، يك هم‏سنخى و هماهنگى با مقام عصمت در خود ايجاد كنى. اين كه فرموده‏اند: «اگر چهل روز خالصانه صبح كنى و قلب خود را آماده نمايى، حضرت را مى‏بينى»؛ به اين معنا است كه اگر خود را از هرگونه رذيلت خالص كردى و قلب را براى پذيرش حكم خدا آماده كردى و مقام انسانى‏ات از حدّ دنيا و جسم و خشم و شهوت بالا و بالا و بالاتر آمد روحت زلال مى‏شود و به مقامى از كمال مى‏رسد كه حضرت (ع) بر او نظر كند و انسان نيز ايشان را در منظر خود مشاهده‏

______________________________
(1)- «مفاتيح‏الجنان»، در فضيلت ماه شعبان.

 

مبانى معرفتى مهدويت، ص: 23

نمايد، و از اين‏جاست كه سير روح و تعالى آن انسان شروع مى‏شود، چون هدفش را پيدا كرده است.

( 1)-« بحارالانوار»، ج 16، ص 403.

( 2)-« عوالى‏الْلَآلى»، ج 4، ص 124.

( 1)-« مفاتيح‏الجنان»، در فضيلت ماه شعبان.

Share