با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

تعداد کلمات 1821 / تخمین زمان مطالعه 7 دقیقه
با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید
صفحات تاریخ پرافتخار جنگ تحمیلی مالامال از مجاهدت‌ های غرورآفرین جوانان ایران است. خلاقیت‌ ها و ابتکار عمل‌ هایی که با تکیه بر توان داخلی توسط جوانان رزمنده ایرانی رقم خورد در تاریخ جنگ‌ های نظامی جهان کم‌ نظیر بود.

با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

در این نوشتار قصد داریم خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس را مرور کنیم، با ضیاءالصالحین همراه باشید تا در این مورد بیشتر بخوانید.

با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

بیشتر بخوانید: هفته دفاع مقدس - ویژه نامه حدیث حماسه

پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی مهدی رمضانی

وقتی در اواخر تابستان 1359، رژیم بعث عراق به بازی گردانی آمریکا و دولت های استعماری شرق و غرب و با حمایت بی دریغ کشورهای عربی منطقه بنای تجاوز به خاک ایران را گذاشت، شاید هرگز از قدرت فکری و عملی جوانان ایران مطلع نبود. از همین رو بود که صدام، طی مصاحبه ای با خیالی واهی در پاسخ به خبرنگاران گفته بود: «بقیه سؤالات را حداکثر یک هفته دیگر در مصاحبه بعدی در تهران پاسخ خواهم داد!» اما نسل جوان انقلابی ایران، با حضوری به موقع و اثرگذار در میدان نبرد، تمام این نقشه ها را بر هم زد.

صفحات تاریخ پرافتخار جنگ تحمیلی مالامال از مجاهدت های غرورآفرین جوانان ایران است. خلاقیت ها و ابتکار عمل هایی که با تکیه بر توان داخلی توسط جوانان رزمنده ایرانی رقم خورد در تاریخ جنگ های نظامی جهان کم نظیر بود، بطوری که بن بست های بزرگی را از سر راه برداشت. هرچند شواهد بی شماری از این دست در دوران 8 ساله دفاع مقدس وجود دارد، اما در این نوشتار نمونه هایی از ابتکارات فرماندهان جوان جنگ از نظر می گذرد.

با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

جوانی 25 ساله بر بلندای فناوری موشکی ایران

با افزایش حملات هوایی دشمن بعثی، در سال 1363 شورای عالی امنیت ملی تصمیم گرفت 13 نفر از یگان توپخانه سپاه پاسداران به فرماندهی جوانی 25 ساله به نام حسن طهرانی مقدم را برای گذراندن آموزش نظامی عازم سوریه کند تا بتوانند پس از گذراندن دوره های آموزشی، اولین یگان موشکی ایران را راه اندازی کنند. بدین ترتیب، نخستین گام برای تشکیل یگان موشکی با هدف آموزشِ شلیک و به کارگیری موشک به منظور دادن پاسخ موشکی به حملات راکتی ارتش بعث برداشته شد. روز پنجشنبه 3 آبان همان سال، حسن طهرانی مقدم، جوانی که فرماندهی توپخانه سپاه را هم برعهده داشت، همراه با تیم خود عازم سوریه شدند و بلافاصله، کار آموزش را آغاز کردند. طی زمان اندکی، طهرانی مقدم و گروهش موفق شدند با برنامه ریزی فشرده، آموزش های لازم را کسب کنند.

سپس گروه افسران جوان ایرانی، بعنوان اولین افسران موشکی جمهوری اسلامی، بعد از مدت اندکی در 11 دی ماه راهی تهران شدند تا ماحصل آموزش های خود را در میدان نبرد به کار بگیرند. این تیم به سرعت خود را به پادگان شهید منتظری در غرب کشور رساند تا در بستری جدید، که اتفاقاً جوان دیگری از یگان توپخانة سپاه به نام امیرعلی حاجی زاده آن را فراهم کرده بود، فعالیت اولین تیم موشکی سپاه را آغاز کند. تلاش این تیم جوان خیلی زود نتیجه داد؛ به گفته محسن رضایی: «با وجود آنكه دستیابی به موشک و ساختن آن نیازمند یک تكنولوژی بالا بود و كمتر كسی باور می كرد، حسن مقدم با توكل به خدا كار را شروع كرد... حسن و تیمش ظرف 2 ماه این موشک ها را عملیاتی کردند و به محض اینکه عراق موشک زد، ما هتل الرشید را که محل تجمع دیپلمات ها بود زدیم...»

با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

تغییر استراتژی جنگ توسط یک جوان 25 ساله

جوان دیگری که در دوران دفاع مقدس خوش درخشید، حسن باقری بود. او که به ناکارآمدی شیوه های تکراری جنگ، استراتژی زمین سوخته و زمین گیرشدن نیروهای نظامی پی برده بود، ضرورت تغییر استراتژی جنگ را مطرح کرد. او عقیده داشت: «باید به خود جرأت داد. این نوع جنگیدن به درد نمی خورد و لازم است که استراتژی در این جنگ عوض شود.» شهید حسن باقری، دانشجوی 25 ساله ای که در باور هیچ کس نمی گنجید با تأسیس واحد اطلاعات و عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، واحدی که بعدها نبض دفاع مقدس 8 ساله مردم ایران را به دست گرفت، مسیر جنگ را دگرگون کرد. تنها پس از گذشت 3 ماه از جنگ تحمیلی، در تمام محورهای جنوب نیروهای اطلاعات عملیات کوچک ترین تحرک دشمن را گزارش کردند؛ بطوری که ستاد عملیات جنوب (گلف) اطلاعات کاملی از دشمن در دست داشت و تمام راه های تدارکاتی، مقرهای فرماندهی و خطوط دشمن بطور کامل مشخص شد. تشکیل بایگانی اسناد جنگ، ترجمة اسناد و شنود بی سیم دشمن، طراحی گردان های رزمی و سازماندهی آن از دیگر اقدامات ماندگار این جوان خوش فکر در طول جنگ تحمیلی بود.

با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

خلاقیت و ابتکار یک جوان خوش فکر در جنگ تحمیلی

به گفته محسن رضایی «در ابتدای سال سوم جنگ، ما به بن بست رسیدیم و هر جا حمله می کردیم شکست می خوردیم.» تا اینکه جوانی 22 ساله به نام علی هاشمی به فرماندهی قرارگاه جنگ (قرارگاه سری نصرت) منصوب می شود. بنابر خاطرات فرماندهان جنگ هرچند استفاده از دریای عظیم هور در والفجر مقدماتی ممکن نشد، اما با تلاش هاش شهید علی هاشمی، تسلط بر هور امکان پذیر گشت. محسن رضایی نقل می کند: «آن قدر علی هاشمی و دوستانش بر هور مسلط شده بودند که یک هفته قبل از عملیات خیبر تصمیم گرفتیم همه ی فرماندهان جنگ را با لباس مبدل عربی و دشداشه و چفیه سوار بلم ها کنیم و فرستادیمشان به کنار دجله تا آنها به زمینی که قرار بود بسیجی ها چند روز بعد عملیات بکنند، دست بزنند و اوضاع را بررسی کنند».

ثمره تلاش رزمندگان قرارگاه نصرت با تلاش ها و فرماندهی علی هاشمی عملیات های بزرگی مانند خیبر و بدر بود. بنابر گفته های محسن رضایی: شاید هیچ عملیاتی به اندازۀ عملیات خیبر و بدر این قدر محرمانه نبود، ما برای شکستن بن بست در جنگ، قرارگاه نصرت را تشکیل دادیم و ثمرۀ آن تلاش ها فتح جزایر خیبر و نا امن شدن جادۀ شمال به جنوب عراق بود که تا پایان جنگ تقریباً برای عراقی ها از خاصیت افتاد و همچنین تجربۀ هور باعث فتح فاو و عملیات پیروزمندانه کربلای 5 شد. ما هم در فاو و هم حمله به 5 ضلعی و شلمچه از تجربه هور و قرارگاه نصرت استفاده کردیم.»

با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

ساخت بی سابقه ترین پل شناور توسط رزمنده جوان ایرانی

با طولانی شدن جنگ و مسلح کردن زمین توسط ارتش بعثی، انجام هر عملیات نیاز به فعالیت های گسترده مهندسی به منظور آماده سازی عقبه و سازماندهی تلاش ها برای انجام اقداماتی در حین عملیات بود. در عملیات خیبر، مهندس بهروز پورشریفی 28 ساله با ارائه طرحی، از طریق فشرده کردن یونولیت و قرار دادن آن در زیر یک ورق فلزی عاج دار، توانست پل معلق خارق العاده ای بسازد. با ابتکار این جوان، پلی به طول 13 کیلومتر و عرض 4 متر برای عبور خودروهای سبک، در حین عملیات خیبر احداث شد که توانست مشکل تردد رزمندگان اسلام را پس از پایان عملیات خیبر حل نماید. طراحی و ساخت این پل توسط یک جوان ایرانی موجب حیرت رسانه ها و مقامات غربی شد. بطوری که خبرگزاری فرانسه در سوم فروردین 1363 اعلام کرد: «به گفته مسئولان دولتی آمریکا، دست یازیدن به پل قایقی با چنین طولی در تاریخ نظامی مدرن بی سابقه است.»

با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

نوآوری های فرمانده جوان پشتیبانی (مهندسی جنگ)

از دیگر جوانان خط شکن دفاع مقدس می توان به شهید محمد طرح چی 26 ساله اشاره کرد. زمانی که فرمان حضرت امام خمینی رحمة الله مبنی بر شکست حصر آبادان صادر شد، وی به اتفاق چند تن از دوستانش طرح و اجرای جاده استراتژیک ماهشهر آبادان را پیاده کرد. این جاده که در 5 کیلومتری نیروهای بعثی ساخته شد، نقش سرنوشت سازی در شکست حصر آبادان داشت. از جمله ابتکارات وی در زمان فرماندهی پشتیبانی مهندسی جنگ می توان به اجرای طرح های نظامی مانند: احداث اولین خاکریز توسط بولدوزر در جاده خرمشهر، پیشنهاد طرح ایجاد جاده در باتلاق، ایجاد راه باریکه برای دسترسی به سوسنگرد و ... اشاره کرد.

با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

ناکامی دشمن در برابر اراده جوانان ایرانی

بدین ترتیب دشمن متجاوز بعثی که از سوی سردمداران غرب و شرق تجهیز می شد، زمانی که با ابتکار عمل، جسارت و دلاوری جوانان این مرز و بوم مواجه شد، چاره ای جز فرار از میدان نبرد نداشت. به فرموده رهبر معظم انقلاب اسلامی: «در اوّل جنگ، با ضعف تداركاتی ای كه ما داشتیم، بعضی ها می گفتند در مقابل 100 دستگاه تانک، 100 دستگاه تانک لازم است؛ بدون آن نمی شود مبارزه كرد. همین جوانان ما و همین شماها نشان دادید كه نخیر، در مقابل 100 دستگاه تانک، 100 دل و 100 نفر فداكار لازم است كه جان خود را كف دست گیرند. صدها تانک به وسیله صدها جوان دلدار كه یا با یک آر.پی.جی یا سلاح مشابه آن جلو رفتند، عقب نشینی كردند این مكرر اتفاق افتاد آخر هم دشمن را ناكام گذاشتند. دشمنی كه با آن همه تجهیزات و پشتیبانی های بین المللی آمده بود كه امروز یواش یواش به آن اعتراف می كنند مجبور شد ناكام از این مرزها عقب بكشد و ذلیل شود. این موفّقیت به خاطر همین شجاعت ها و ایمان ها بود؛ اینها را باید زنده نگه دارید.»

همین حماسه سازی های جوانان در میدان نبرد بود که باعث شد امام خمینی نیز در مقام تمجید از آنان، عملکرد غرورآفرینشان را بستایند. ایشان حضور جوانان در صحنه را ضامن دوام مملکت دانسته و فرمودند: «این جوان های ما که الان در سرتاسر کشور به جنگ می روند و در‏‎‎‏جبهه ها آن طور حماسه ها می آفرینند، تا این جوان ها هستند و‏‎‎‏ان شاءالله هستند نمی تواند کسی به این مملکت صدمه وارد‏‎‎‏ کند.»

بی جهت نیست که رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی در بیانیة گام دوم انقلاب، نسل جوان را مخاطب قرار داده و آنان را محور تحقق نظام پیشرفته اسلامی می دانند: «راه طی شده فقط قطعه ای از مسیر افتخارآمیز به سوی آرمان های بلند نظام جمهوری اسلامی است. دنباله این مسیر که به گمان زیاد، به دشواریِ گذشته ها نیست، باید با همّت و هشیاری و سرعت عمل و ابتکار شما جوانان طی شود. مدیران جوان، کارگزاران جوان، اندیشمندان جوان، فعّالان جوان، در همه میدان های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و بین المللی و نیز در عرصه های دین و اخلاق و معنویّت و عدالت، باید شانه های خود را به زیر بار مسئولیّت دهند، از تجربه ها و عبرت های گذشته بهره گیرند، نگاه انقلابی و روحیه انقلابی و عمل جهادی را به کار بندند و ایران عزیز را الگوی کامل نظام پیشرفته اسلامی بسازند.»

اعتماد به نسل جوان، تجربه ای است که انعکاس آن را در مسیر پرافتخار گذشته می توان دید. اقدامات و تأکیدات عملی و علنی رهبر انقلاب نیز به روشنی مشخص کننده مسیر اجرایی این مهم برای امروز و فرداست؛ روش اجرایی این موضوع در گام دوم انقلاب، خطی علنی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی آن را ترسیم کرده اند. اما گویا برخی نمی خواهند یا نمی توانند آن را درک کرده و شرایط عمل به آن را فراهم سازند. بی شک اعتماد به جوانان و سپردن امور به آنها ترسی ندارد؛ فاجعه سیل اخیر در کشور نشان داد در صحنه عمل این جوانان هستند که در هر لباس و پیشه ای، مغز متفکر امور هستند.

با خلاقیتها و ابتکارات فرماندهان جوان دفاع مقدس آشنا شوید

مطالب مرتبط و پیشنهادی :

چند شعر زیبا درباره جبهه و جنگ، دفاع مقدس، یادواره شهدا

فیلمهای سینمایی دفاع مقدس (دانلود + پخش آنلاین)

منبع: خبرگزاری مهر

Share