فرزانگان قفقاز [۱۹۱] - حسن ناردارانی بادکوبهای (۱۲۹۷ - ۱۳۵۶ ق)
حسن ناردارانی بادکوبهای (۱۲۹۷ - ۱۳۵۶ ق)
شهید آیتالله شیخ حسن ناردارانی بادکوبهای فرزند آیتالله شیخ محمد امین مجتهد ناردارانی قبل از سال ۱۲۹۷ ق (۱۸۸۰م) به هنگام اقامت پدر بزرگوارش در نجف اشرف، در آن شهر دیده به جهان گشود.
مقدمات و سطوح عالی را نزد پدر و دیگر استادان وقت حوزه علمیه نجف فرا گرفت.
در جوانی به همراه آقا میرعبدالخالق مشتاقایی از نجف به حوزه علمیه تهران مهاجرت کرد و به مدت ۱۸ سال در آنجا اقامت گزید و از محضر بزرگان آنجا بهرهمند شد.[۱]
سپس دوباره به نجف اشرف بازگشت و به مدت ۶ سال دیگر در آنجا اقامت گزید و از محضر بزرگانی چون آیات عظام آخوند ملامحمد کاظم خراسانی، سـيـدمحمد کاظم طباطبایی یزدی، میرزا محمدحسین نائینی و دیگران مستفیض گشت.
از استادان وی در حوزه علمیه تهران اطلاعی در دست نیست. ایشان پس از نیل به مقامات عالی علمی و معنوی با خانواده خود به شهر باکو مراجعت کرد و در مسجد تزهپیر به اقامه جماعت و انجام دیگر فعالیتهای دینی و اجتماعی همت گمارد؛ اما به فاصله اندکی در سال ۱۳۵۵ق (۱۹۳۶م) توسط مأموران حکومت کمونیستی دستگیر و به شهر کلما در سیبری تبعید شد. آن عالم ربانی در اثر شدت رنج و محنت و اندوه در سال ۱۳۵۶ق (۱۹۳۷م) در غربت و مظلومیت دارفانی را وداع گفت و به جوار رحمت حق شتافت و پیکر پاکش در تبعیدگاه به خاک سپرده شد. ایشان فرزندانی به نامهای محمد اسماعيل، صديقه و طاهره داشته است.
*****
پدرش آیتالله شیخ محمدامین مجتهد ناردارانی از علمای بزرگ منطقه بوده و حالاتش به شماره ۶۳۳ ذکر شده است.
پی نوشت:
۱. در آن زمان به جهت حضور بزرگان حکمت و فلسفه همچون حضرات آیات میرزا مهدی آشتیانی، میرزا احمد آشتیانی میرزا محمد علی شاهآبادی، میرزا محمد مهدی الهی قمشهای، فاضل تونی و دیگر بزرگان در حوزه علمیه تهران، از اهمیت ویژهای برخوردار و محل مراجعه بسیاری از طالبان علوم عقلی و ذوقی بوده؛ و ایبسا طلاب مشتاقی که برای درک محضر این بزرگان از نجف به تهران مهاجرت میکردند. از جمله این افراد، مرحوم آیتالله سیدشهابالدین مرعشی نجفی را میتوان نام برد.
منبع: کتاب فرزانگان قفقاز، عادل مولایی، ص ۱۸۸ و ۱۸۹.
افزودن دیدگاه جدید