ازدواج به سبک امام علی علیه السلام

اول ذی الحجه ؛ سالروز پیوند آسمانی امام علی علیه السلام و حضرت فاطمه سلام الله علیها
سالروز پیوند آسمانی امام علی علیه السلام و حضرت فاطمه

❤ الف - مراسم ساده 
وقتی علی علیه السلام ازحضرت زهراء علیها السلام خواستگاری کرد، و پیامبر صلی الله علیه و آله موافقت نمود،فرمود:علی جان ! از درهم ودینار چه داری ؟ پاسخ داد: یک شتر و زره جنگی. پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: حیوان سواری لازم است، زره را بفروش. زره را به بازار برد و به 40 درهم فروخت و همه را تقدیم رسول خدا صلی الله علیه و آله کرد.
خطبه عقد در حضور جمعی ازیاران پیامبر خوانده شد، رسول خدا مقداری از قیمت زره را به سلمان داد تا لباس و برخی مایحتاج زندگی امام علی علیه السلام را تهیّه کند و مقداری هم به مقداد داد و فرمود :آن را به خواهر علی علیه السلام امّ هانی بده تا به عنوان صدقه بر سر عروس بریزد که با دادن یک غذای ساده به جمعی از اصحاب، مراسم عروسی پایان گرفت(1) 

❤ ب - تدارکات ساده ازدواج 
همه قبول دارند که دختر رسول خدا صلی الله علیه و آله بزرگ زنان بهشتی و دختر بزرگترین پیامبر آسمانی است. همه قبول دارند که حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام یکی از بزرگترین شخصیّت‏های جهان اسلام است.امّا ازدواج ساده آن بزرگواران جای بسی شگفتی است.که چگونه ساده و دور از تشریفات انجام گرفت.
علی علیه السلام با فاطمه علیها السلام دختر رسول اللّه صلی الله علیه و آله در ماه صَفَر از سال دوّم هجری ازدواج کرد و از فاطمه علیها السلام در ذی الحجّه همان سال دارای فرزند شد.
نقل شده که : 
امام علی علیه السلام زِرِه خویش را مَهرِ فاطمه علیها السلام قرارداد، زیرا که در آن موقع چیزی از سیم و زر نداشت.
و در نقل دیگری آمده است که : 
علی علیه السلام با فاطمه علیها السلام بر مَهری به مقدار چهارصد و هشتاد دِرهم ازدواج نمود، و پیغمبر صلی الله علیه و آله به او امر کرد که ثُلث آن مبلغ را به خرید عطریّات اختصاص دهد.و نقل شد که : علی علیه السلام زِرِه خود را به خاطر شیربَها تقدیم نمود زیرا که رسول اللَّه صلی الله علیه و آله او را به این امر فرمان داده بود. سِنِّ حضرت زهراء علیها السلام در روزِ ازدواجش پانزده سال و پنج ماه و نیم بود و علی علیه السلام در آن روز بیست و یک سال و پنج ماه داشت.(2)
❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃
❤ صورت جهيزيه حضرت زهرا (سلام الله عليها)
1- يك قواره پيراهن به هفت درهم .
2- يك عدد روسرى بزرگ به چهار درهم .
3- يك حوله سياه خيبرى .
4- يك تخت خواب كه با برگ درخت خرما بافته شده بود.
5- دو عدد تشك كتانى ، از كتابهاى مصر، كه درون يكى از آنها از ليف خرما و درون ديگرى از پشم گوسفند پر شده بود.
6- چهار عدد بالش از پوست ميش ، از پوستهاى طائف مكه ، كه از گياه خوشبويى به نام ((اذخر)) پر شده بود.
7- يك تخته پرده پشمى .
8- يك قطعه حصير، كه در جايى به نام ((حجر)) بافته شده بود.
9- يك عدد دست آس ، براى آدى كردن جو و گندم .
10- يك تشت مسى براى لباس شويى .
11- يك عدد مشك چرمى براى آبكشى .
12- يك باديه بزرگ براى دوشيدن شير.
13- يك ظرف چرمى براى آب .
14- يك آفتابه گلى لعابى شده .
15- يك سبوى گلى سبز.
16- دو عدد كوزه سفالين .
و مرحوم ابن شهر آشوب ، بر طبق روايتى ، به سياهه بالا، دو قلم ديگر هم اضافه كرده ، به شرح زير:
17- يك قطعه پوست چرمى براى فرش .
18- يك چادر از پارچه هاى بافت قطر، يا قطران .
و كسانى كه براى خريد جهيزيه به بازار رفته بودند، اشياء فوق را برداشته به خانه پيامبر آوردند و پيامبر خدا يك يك آنها را بر مى داشت و پشت و روى آن را مى نگريست و مى گفت : بارك الله لاهل البيت خدا مبارك كند(3). 
❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃
❤ وليمه عروسى
پيامبر اكرم (صلى الله عليه و آله و سلم ) به امير مؤمنان (عليه السلام) پيشنهاد وليمه كرد و فرمود: گوشت و نان وليمه با من است ، تو هم خرما و روغن آماده كن .
وقتى وسايل آماده شد پيامبر (صلى الله عليه و آله و سلم ) خودش آستين را بالا زده و خرما و روغن را كاملا به هم مخلوط كرد و آن گاه گوسفند فربهى را ذبح نموده ، و نان زيادى پخت ، و بعد به على (عليه السلام) فرمود: هر كه را مى خواهى دعوت كن .
على (عليه السلام) به مسجد آمد و بر جاى بلندى بالا رفت و صدا زد: دعوت وليمه فاطمه (سلام الله عليها) را بپذيريد.
مردم گروه گروه مى آمدند، به طورى كه احتمال مى رفت غذا كم بيايد رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) فرمود: من دعا مى كنم ، خدا بركت مى دهد.
در وليمه عروسى على (عليه السلام) و فاطمه (سلام الله عليها) بيش از چهار هزار نفر غذا خوردند و رفتند، و به بركت دعاى پيامبر از غذايى كه تهيه شده بود، هيچ كم نشد.(4)
❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃❃
❤ خانه حضرت فاطمه (س) هنگام ازدواج
حضرت على (عليه السلام) در كنار مسجد، خانه ساده اى داشت كه مجموع آن از يك اتاق خشت و گلى ، كه در كف آن اتاق ، ماسه نرم ريخته شده بود خلاصه مى شد. آن اتاق با پوست گوسفند، فرش شده بود و يك عدد متكا كه لايه آن از ليف خرما بود، در آن ديده مى شد.
اين خانه براى شب زفاف مناسب نبود، پيامبر اسلام (صلى الله عليه و آله و سلم ) به على (عليه السلام) فرمود: در همين نزديكى ، خانه اى را فراهم كن (اجاره كن ) تا همسرت را به تحويل دهم .
حضرت على (عليه السلام) عرص كرد: در اين نزديكى جز منزل حارثة بن نعمان منزلى نيست .
پيامبر (صلى الله عليه و آله و سلم ) فرمود: خانه هاى حارثه را براى مهاجران بى خانه گرفته ايم ، و اكنون شرم مى كنيم كه باز از او تقاضاى منزل كنيم !
حارثه اين سخن را شنيد و به محضر رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) آمد و متواضعانه عرض كرد: من و اموالم به خدا و رسولش تعلق دارد.
پيامبر(صلى الله عليه و آله و سلم ) براى او دعا كرد، به اين ترتيب خانه حارثه آماده شد و فاطمه زهرا (سلام الله عليها) عروسى به آن جا رفت .
پس از مدتى حضرت على (عليه السلام) و فاطمه (سلام الله عليها) به خانه قبلى على (عليه السلام) باز گشتند، و فرزندان زهرا (سلام الله عليها) در همان خانه ساده چشم به جهان گشودند و بزرگ شدند. اين خانه در كنار مسجد النبى بود كه محل آن اكنون به نام خانه زهرا (سلام الله عليها) معروف است(5) 

❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁

◄ پی نوشت هــــــــــا :

(1) کامل بهائی ج 1ص 161  
(2) کشف الغمّة جلد 1 ص 374  
(3)زندگانى حضرت فاطمه (سلام الله عليها) و دختران آن حضرت ،ص ‍ 53 تا 55.
(4)قبر مادرم كجاست ؟ ص 112.
(5)رياحين الشريعه ، ج 1، ص 92.

 ◄ منبـــــــع:۳۶۰ داستان از فضايل مصائب و كرامات فاطمه زهرا (س)،عباس عزيزى

Share