اثرات موسیقی بر کودکان

تعداد کلمات 1162 / زمان تقریبی مطالعه : 5 دقیقه
تاثیر موسیقی بر روی کودکان
موسیقی می تواند میزان ضریب هوشی را در میان کودکان و بزرگسالان تا 7 درجه افزایش دهد. دانشمندان با انجام تحقیقاتی ادعا کرده اند افرادی که می توانند یک ساز موسیقی را بنوازند با هوش ترند، زندگی اجتماعی بهتری دارند و در تحصیلات خود موفق ترند.

اثرات موسیقی بر کودکان

در مورد موسیقی بارها سخنان متفاوتی را شنیده اید. در این نوشتار در مورد اثرات موسیقی بر کودکان سخن به میان آورده شده است. در دامه با ضیاءالصالحین همراه باشید تا در مورد اثرات موسیقی بر کودکان بیشتر بدانید.

اثرات موسیقی بر کودکان

موسیقی  و کودک

موسیقی می تواند میزان ضریب هوشی را در میان کودکان و بزرگسالان تا 7 درجه افزایش دهد. دانشمندان با انجام تحقیقاتی ادعا کرده اند افرادی که می توانند یک ساز موسیقی را بنوازند با هوش ترند، زندگی اجتماعی بهتری دارند و در تحصیلات خود موفق ترند. تحقیقات جدید نشان می دهد افرادی که بطور منظم یک ابزار موسیقی را می نوازند بعد از مدتی شکل و قدرت مغز خود را تغییر می دهند که این عامل در نهایت می تواند به بهبود مهارت ها و توانایی های ادراکی آنها منجر شود. حتی نواختن موسیقی می تواند میزان ضریب هوشی را در میان کودکان و بزرگسالان تا 7 درجه افزایش دهد.

محققان در این باره اعلام کردند: شواهد نشان می دهد مغز موسیقی دانان از لحاظ ساختار و عملکرد با افرادی که با موسیقی آشنایی ندارند تفاوت های زیادی دارد. نواختن موسیقی سبب می شود قسمت های خاصی از مغز که وظیفه ی پردازش و نواختن یک آهنگ خاص را دارند تقویت شوند. این قسمت ها همچنین وظایف دیگری مانند توانایی های حرکتی، مهارت های شنیداری و ذخیره سازی اطلاعات را دارند و زمانی که فردی شروع به آموختن نواختن یک ساز می کند این قسمت ها بطور قابل توجهی رشد کرده و عملکرد آنها طی دوران آموزش روز به روز بهتر می شود.

لوتز جانک، روانشناس دانشگاه زوریخ، در این باره گفت: «آموختن موسیقی بدون شک فواید زیادی برای مغز انسان دارد تا جایی که می تواند ضریب هوشی (IQ) فرد را تا 7 امتیاز افزایش دهد. ما در بررسی های خود متوجه شدیم که حتی افراد بالای 65 سال هم، 4 یا 5 ماه بعد از شروع به آموزش نواختن یک ساز تغییرات زیادی در مغزشان به وجود می آید. حتی چند هفته بعد از شروع آموزش موسیقی نشانه های مثبتی در مغز سالمندان دیده می شود که این تغییرات در نهایت سبب می شود سالمندان ابتلا به بیماری های مغزی مانند آلزایمر را به تأخیر بیندازند و حتی از بروز بعضی از فلجی ها که بخاطر کاهش عملکردی مغز به وجود می آید پیشگیری می شود».

موسیقی روی هر دو نیمکره ی مغزی انسان تأثیر گذار است و باعث تقویت هر دو بخش می شود. قسمت هایی از مغز افرادی که موسیقی می نوازند و وظیفه ی کنترل قدرت شنیداری، حافظه و قسمت هایی که وظیفه ی کنترل دستها را دارند در حین آموزش موسیقی به بهترین شکل تمرین داده می شوند و تقویت می شوند.

موسیقی به 2 شکل می تواند به بهبود وضع جسمی و روحی فرد کمک کند بطوری که در فرد شنونده باعث تحریک واکنش های عاطفی و ذهنی فرد می شود و در فرد نوازنده که خود نیز در ایجاد موسیقی فعال است، علاوه بر تحریک عواطف موجب تقویت ارتباط جسم و ذهن شده و به هماهنگی این ارتباط در بدن کمک می کند. از آنجایی که نواختن موسیقی بصورت گروهی یا فردی انجام می شود و تأثیر آن نیز بر روح متفاوت است بنابراین تأثیر نواختن و یا شنیدن آن می تواند غمگین کننده، اضطراب آور یا نشاط بخش و آرام کننده باشد.

جانک در ادامه گفت: «در مورد کودکان ما متوجه شدیم یاد گرفتن موسیقی به آنها نظم و توجه بیشتر و برنامه ریزی را می آموزد که همه ی این توانایی ها برای بهبود عملکرد این کودکان در طول دوران تحصیل آنها در مدرسه و دانشگاه بسیار مفید است. کودکانی که موسیقی را فرا می گیرند با سرعت بیشتری می توانند خود را با آموزش زبان دوم تطبیق دهند و کلمات را مدت زمان بیشتری در ذهن خود نگاه دارند. البته نواختن موسیقی تنها روش برای تقویت این مهارتها نیست، اما ما مطمئنیم این روش می تواند در کنار دیگر مدتها کمک مؤثری به انسانها کند. زمانی که شما در حال آموزش موسیقی هستید باید نت های موسیقی را بیاموزید، زمان بندی ها را رعایت کنید و بتوانید صداها را بهتر به ذهن خود بسپارید.

تقویت همین مهارتها به شما کمک می کند زبانهای جدید را بهتر بیاموزید و کلمات را مدت طولانی تری در ذهن خود بخاطر بسپارید. موسیقی آن چنان تأثیری روی انعطاف پذیری مغز دارد که ما به دنبال استفاده از آن برای کمک به بیماران ذهنی هستیم و تحقیقات زیادی در مورد علم موسیقی درمانی هم اکنون در نقاط مختلف جهان در حال انجام است.

از طرف دیگر، قرار گرفتن کودکان درمعرض موسیقی حال چه آنها موسیقی را بنوازند و چه به آن گوش بدهند اثرات بسیار مفیدی روی قدرت شنیداری آنها دارد. محقق دونالد هاگس، استاد دانشگاه کارولینا، دراین باره گفت: «هیچ چیزی مانند موسیقی نمی تواند همه ی قسمت های مغزی را فعال کند.

زمانی که کودکان با موسقی آشنا می شوند قسمت های زیادی از مغز آنها بطور همزمان تقویت می شوند که از جمله آن می توان به مرکز زبان آموزی و محاسباتی اشاره کرد. کودکانی که موسیقی گوش می دهند قدرت شنیداری آنها بطور قابل توجهی افزایش پیدا می کند که همین عامل سبب می شود مهارت های زبان آموزی آنها رشد چشمگیری داشته باشد. این کودکان بهتر می توانند الگوهای زبانی را تقلید کرده و فراز و فرودهای خاص هر زبان را تحلیل کنند که همه ی این مسائل به بهترین شکل می توانند روی مهارت های زبان آموزی تأثیر مثبت داشته باشد.»

جالب اینجاست که هیچگاه برای آشنا کردن کودکان با موسیقی دیر نیست. تحقیقات نشان داده که کودکان حتی قبل از تولد نیز می توانند به صدای موسیقی گوش داده و آن را بخاطر بسپارند. کودکانی که موسیقی می آموزند در امتحاناتی که رابطه ی مستقیم با قدرت شنیداری دارند نتایج بسیار بهتری می گیرند.

هر چه زمانی که کودکان در طول هفته به یادگیری موسیقی اختصاص می دهند بیشتر باشد به همان میزان قدرت شنیداری آنها نیز بیشتر است. بررسی ها نشان می دهد کودکانی که قبل از شروع امتحانات خود به موسیقی های اجرا شده توسط موتزارت گوش می دهند در امتحانات نتایج بهتری می گیرند. این نتایج بخصوص در درس ریاضیات بیشتر به چشم می خورد که نشان از تأثیر مثبت موسیقی در قدرت پردازش مغزی دارد.

موسیقی همچنین می تواند روی رفتار کودکان تأثیر مثبتی داشته باشد بطوری که کودکان زمانی که به شکل گروهی اقدام به آموزش موسیقی می کنند با مفاهیمی مانند همکاری، بردباری و نظم گروهی آشنا شده و آنها را بطور عملی می آموزند. نواختن موسیقی به شدت حس اعتماد به نفس کودکان را افزایش می دهد. زمانی که کودکی قادر به نواختن یک ساز خاص است از طرف دیگران مورد تحسین واقع می شود و همین عامل تأثیر بسیار شگرفی در بالا رفتن اعتماد به نفس در میان کودکان دارد.

یادداشت آخر: توجه داشته باشید که در بحث اثرات موسیقی بر کودکان ، انتخاب نوع موسیقی بسیار مهم بوده و دارای آثار متفاوت می باشد، لذا عزیزان در انتخاب نوع موسیقی کمال دقت را داشته باشند که حتماً موسیقی حلال را انتخاب نمایند، برای تشخیص موسیقی حلال و حرام پیشنهاد میشود مقاله زیر را بخوانید:

حرمت موسیقی مطرب و غنا در قرآن و روایات

اثرات موسیقی بر کودکان

بیشتر بدانید:

علت لذت بردن از موسیقی (موسیقی حلال)

تعریف موسیقی از منظر بزرگان این رشته هنری

پدیدآورنده: 
Share