۱۳ خاصیت شگفت انگیز لبو که نمی دانستید

انجمن‌ها: 

۱۳ خاصیت شگفت انگیز لبو که نمی دانستید

به طور کلی ۲ نوع چغندر داریم، یکی چغندر ساده که بنفش تیره و یا قرمز است و لبو نام دارد؛ و یکی چغندرقند که رنگ زرد روشن دارد که این چغندر برای تهیه شکر استفاده می شود. در این مطلب می خواهیم در مورد خواص چغندر ساده قرمزرنگ یا همان لبـو حرف بزنیم. لبـو دارای رنگ دانه های منحصربه فردی است که بتالین نامیده می شوند که خواص متعددی را برای سلامت انسان دارد، شما می توانید با مصرف آن از خواص بی شمار لبـو بهره ببرید.

خواص لبو پخته

لبـو را می توان به روش های مختلفی استفاده کرد. برخی از افراد آن را به صورت خام مصرف کرده و برخی دیگر آب قرمزرنگ آن را استخراج می کنند و می نوشند. روش دیگری که در مصرف لبـو استفاده می شود طبخ آن است که در کشور عزیزمان ایران این نوع طبخ بسیار رواج دارد. در این روش لبـو را با بخار یا به صورت آب پز طبخ کرده و سپس میل می کنند. لبـو پخته یکی از خوراکی های خوشمزه و محبوب در شب یلدا است.

البته در پخت لبـو باید دقت کرده و برخی از شرایط را در نظر بگیرید؛ زیرا برخی از مواد مغذی در لبـو، به گرما حساس هستند.

  • دما و زمان پخت لبـو:

درصورتی که دمای پخت لبـو و مدت زمان آن زیاد باشد؛ میزان ویتامین ها ازجمله ویتامین سی در آن کم می شود. درنتیجه بهتر است لبـو را به صورت بخارپز و در مدت زمان ۱۵ دقیقه تا یک ساعت بپزید تا بیشتر مواد مغذی در آن باقی مانده و جذب شود. از آنجا که در این روش طبخ هم آب و هم گوشت لبـو مصرف می شود میزان فیبر آن بالاتر از زمانی است که تنها آب چغندر قرمز را می نوشید؛ زیرا در فرایند آب گیری چغندر قرمز بیش از ۹۰ درصد فیبر آن حذف می شود. میزان زیاد فیبر در لبـو پخته باعث کاهش کلسترول، کنترل گرسنگی در رژیم های غذایی و  کمک به فعالیت روده می شود.

  • شکر اضافه نکنید

نکته ای دیگری که باید در طبخ لبـو در نظر بگیرید عدم استفاده از شکر است. بهتر است لبـو را به همان حالت طبخ کنید و شکر اضافه نکنید.

  • لبـو بخارپز یا آب پز

بهتر است لبو را به صورت بخارپز و در زمان کوتاهی طبخ کنید، در این شرایط درب ظرف را بگذارید تا ویتامین های آن تبخیر نشده و خارج نشوند. درصورتی که لبـو را با آب می پزید، آب آن را دور نریزید، می توانید آن را به غذاهای دیگرتان اضافه کنید تا مواد مغذی موجود در آب لبـو، هدر نرود.

خواص لبو

خواص لبو

  1. لبو پخته فشارخون را پایین می آورد

شاید شما با نوشیدن آب بتوانید برای چند ساعت فشارخون خود را تنظیم کنید اما لبـو پخته شده به علت  نیتریک اسیدی که در خود دارد، به باز کردن رگ ها و کاهش فشارخون برای مدت زمان بیشتری، کمک می کند.

  1. لبو و کمک به عملکرد قلب

لبو پخته شده دارای نیترات است که با پایین آوردن فشارخون، خطر بیماری های قلبی را کم می کند. بنابراین شما با کنترل فشارخون خود مانع از بروز هرگونه بیماری قلبی مرتبط با فشارخون می شوید.

  1. لبو پخته و فواید آن برای کبد

لبو به دلیل کلسیم، روی، مس، بتائین، ویتامین های خانواده B، آهن، و آنتی اکسیدان برای کبد بسیار مفید است. علاوه بر این بتائین موجود در لبـو با سم زدایی بدن به عملکرد کبد کمک می کند.

  1. لبو پخته باعث تقویت بنیه بدنی می شود

قبل از شروع ورزش مقداری لبـو مصرف کنید و اندکی صبر کنید تا جذب بدنتان شود، در این صورت تا ۱۶ درصد توانتان برای انجام حرکات ورزشی زیادتر می شود. این فایده ناشی از ماده ای به نام اسید نیتریک است، لبـو یک منبع فوق العاده نیتراتnitrate است که باعث می شود میزان اکسیژنی که برای ادامه ورزش نیاز دارید بعد از مصرف آب لبـو کاهش پیدا می کند. به عبارت دیگر نسبت به قبل انرژی کمتری برای دویدن با یک سرعت یکسان نیاز دارید.

  1. لبو پخته و تقویت سیستم ایمنی بدن

مواد مغذی درون لبو به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و برای بیماری هایی مانند سرماخوردگی نیز بسیار مفید است. از این ماده غذایی می توانید برای تسکین درد مفاصل نیز استفاده کنید.

  1. لبو و مبارزه با التهاب

لبو یک منبع منحصربه فرد از بتائین است که مواد مغذی درون آن به محافظت از سلول ها، و پروتئین و آنزیم ها در فشارهای محیطی کمک می کند و همچنین برای درمان التهاب مثانه، بواسیر و بیماری های پوستی بسیار مفید است. با خوردن آب لبو پخته می توانید به التهاب مثانه و بیماری های پوستی خود نیز کمک کرده و آن ها را بهبود ببخشید.

  1. با خوردن لبو پخته، کلسترول را کاهش دهید

مصرف لبو پخته، نقش به سزایی در کاهش سطح کلسترول خون دارد و بنابراین مصرف آن، فرد را در برابر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی محافظت می کند.

  1. لبو و کنترل قند خون

یک اعتقاد اشتباه در میان مردم وجود دارد که لبو باعث افزایش قند می شود، بنابراین این ماده را مصرف نمی کنند. اما برعکس لبـو پخته می تواند قند را کاهش دهد. وقتی شما لبـو مصرف می کنید، فیبر موجود در آن جذب بدن شده و تا چند ساعت میل به غذا ندارید و همین دلیل خوبی برای مفید بودن لبـو برای دیابت است، از طرفی برای کاهش وزن نیز بسیار مفید است. البته در طبخ آن از شکر و شیره استفاده نکنید و به مقدار بیش ازاندازه و در شب مصرف نشود. حتی شما می توانید از لبـو به عنوان شیرین کننده مصنوعی در سایر غذاهای خود استفاده کنید.

  1. خواص ضد سرطان لبو

مواد مغذی قدرتمندی که چغندر دارند، رنگ قرمز پررنگ و عمیق آن به جلوگیری از سرطان کمک می کند. آنتی اکسیدان موجود در لبـو به ویژه برای سرطان روده بزرگ بسیار مفید است.

  1. زنان باردار لبو پخته بخورند

خواص لبو پخته

اسید فولیک موجود در لبـو پخته، برای مادران باردار بسیار مناسب است. فولیک اسید به پیشگیری از نارسایی های لوله ی عصبی در نوزاد کمک می کند البته در مورد مقدار مصرف بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

  1. لبو را با دمای کم بپزید تا مواد مغذی و فیبر آن به بدنتان برسد

لبو غنی از مواد مغذی ارزشمند و فیبر است – لبـو پخته دارای ویتامین C، فیبر و مواد معدنی ضروری مانند پتاسیم (مفید  برای عضلات سالم ) و منگنز (مفید برای استخوان ها، کبد، کلیه و پانکراس) است. لبـو پخته همچنین دارای فولات ویتامین B است که به کاهش خطر نقص در جنین کمک می کند. البته همانطور که اشاره شد پخت لبـو در دمای بالا و برای مدت طولانی این مواد مغذی و ویتامین ها را کاهش می دهد.

یکی از مزایای لبو بخارپز، میزان فیبر درون آن است. یک لیوان لبـو بخارپز شده حاوی ۳.۴ گرم فیبر رژیمی است، تقریباً ۱۴ درصد از نیاز مصرف روزانه فیبر برای زنان و  ۹ درصد برای مردان را تأمین می کند.

  1. سم زدایی بدن با لبو

آنتی اکسیدان های موجود در لبو می توانند به سم زدایی از کل بدن کمک کنند. لبـو حاوی ترکیباتی است که به فرایند سم زدایی در بدن و تقویت دستگاه ایمنی کمک می کنند درنتیجه احتمال ابتلا به بیماری ها در بدن کاهش می یابد.

  1. اگر می خواهید جوان بمانید، لبو پخته بخورید

لبو به علت دارا بودن ویتامین A و کاروتنوئید و مقدار کمی لوتئین، با رادیکال های آزاد مقابله می کند و برای مبارزه با چین وچروک مفید است.

این نکته را در نظر داشته باشید که راهنمای بالا برای افرادی که از نظر جسمی سالم و تنها مشکلات ذکر شده را دارند، مفید است، به طور مثال اگر بیماری های کلیوی دارید، نمی توانید از این ماده برای رژیم غذایی یا کنترل قند خون خود استفاده کنید، زیرا ممکن است اختلالات کلیه و سنگ مثانه را شدیدتر کند.

 

منبع : بلاگ بورسیکا

Share