ویژگی های مبلغان و معیارهای تبلیغ در قرآن -۱

قرآن کریم

با توجه به ضرورت تبلیغ دین و اطلاع رسانی صحیح از منظر قرآن، مبلّغان اسلامی باید این رسالت خطیر را به انجام رسانند. البته برای توفیق در این راه اوصاف و ویژگی هایی را باید در خود بوجود آورند تا رسالت تبلیغ مثمرثمر باشد، در اینجا به برخی از ویژگی ها و اوصاف ضروری مبلّغان اسلامی از منظر کلام وحی اشاره می کنیم.
ایمان و آگاهی
مبلّغ موفق کسی است که علم و آگاهی در مورد موضوع تبلیغی خویش داشته و به راه خود ایمان و اعتقاد راسخ داشته باشد زیرا بدون اطلاعات صحیح و اعتقاد جازم چگونه می تواند دیگران را هدایت کند. قرآن در این زمینه به بصیرت و آگاهی کامل رسول خدا(ص) اولین مبلّغ و منادی اسلام اشاره کرده و می فرماید:
«قل هذه سبیلی ادعوا الی اللّه علی بصیرةٍ انا و من اتبعنی؛(۱) ای رسول ما! بگو این است راه من! که با آگاهی و بصیرت کامل، خود و پیروانم را به سوی خدا دعوت می کنم.»
مبلغ اسلامی علاوه بر دارا بودن اطلاعات لازم باید همواره به علم و آگاهی خود بیفزاید و همانند رسول خدا(ص) دعا کند که:
«رب زدنی علماً؛(۲) پروردگارا بر دانشم بیفزای».
قرآن در مورد اعتقاد راسخ و یقین کامل مبلغان اسلامی می فرماید: «یؤمنون باللّه و الیوم الآخر و یأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر و یسارعون فی الخیرات و اولئک من الصالحین؛(۳) آنان به خداو روز قیامت ایمان راسخ دارند و به کارهای نیک دعوت کرده و از کارهای ناپسند باز می دارند و خود نیز عملاً به سوی نیکی ها می شتابند و آنان از انسانهای صالح و شایستگانند.»
از آیات فوق استفاده می شود که علم و دانش و اعتقاد و یقین از ضروری ترین اوصاف یک مبلّغ است. همچنین عمل به گفته ها، شتاب در نیکی ها و صالح و شایسته بودن در میان مردم نیز از دیگر اوصاف مبلّغان می باشد.

 

منبع: پاسدار اسلام - دی ۱۳۸۷ - شماره ۳۲۵ - ویژگی های مبلغان و معیارهای تبلیغ در قرآن
---------------------------------
پی نوشت:

۱. سوره یوسف، آیه ۱۰۸.
۲. سوره آل عمران، آیه ۱۱۴.
۳. سوره طه، آیه ۱۱۴.

Share