معنای تفسیر تخصصی قرآن

معنای تفسیر

«تفسیر» در اصطلاح علوم قرآنی؛ یعنی روشن کردن مفاهیم و معانى آیات قرآن.[1]

برخی اندیشمندان رشته های مختلف علوم اسلامی از منظر و دیدگاه رشته تخصصی خود به تفسیر قرآن کریم پرداخته ا ند که به چنین تفاسیری، تفسیر تخصصی قرآن گفته می شود؛ مثلاً:

1. ادیبان از جهت ادبیات و علوم بلاغت به تفسیر و تبیین آیات مبادرت نمودند؛ مانند ابى حیّان در تفسیر «البحر المحیط».

2. دانشمندان علوم عقلى، قرآن را بر اساس قواعد و مبانى فلسفى و اقوال و آرای حکما و فلاسفه اسلامى تفسیر نموده اند؛ مانند فخر رازى در تفسیر «مفاتیح الغیب».

3. فقها؛ آیات الاحکام را مورد بحث و فحص قرار دادند، و هر گروهى از فقیهان براى اثبات مکتب فقهى خود به تفسیر و تأویل آیات پرداخته اند؛ مانند مقدس اردبیلی در تفسیر «زبدة البیان فی احکام القرآن».

4. عده‏اى نیز نقل و بررسی قصص و داستان های تاریخى قرآن را بیشتر مورد نظر داشتند؛ مانند ثعلبی در تفسیر «الکشف و البیان» و یا همان «تفسیر ثعلبى».

5. گروهى از دیدگاه علم اخلاق، آیات قرآن را تفسیر و شرح نمودند؛ مانند کتاب های «مراحل اخلاق در قرآن» و «مبادی اخلاق در قرآن» از آثار تفسیر موضوعی[2] تألیف آیت الله جوادی آملی.

6. گروهى از اندیشمندان اسلامى که از علوم تجربی جدید نیز بهره اى داشتند با استفاده از این علوم به تفسیر آیات و تبیین شگفتی هاى اخبار غیبى قرآن پرداخته و در حقیقت قرآن را تفسیر علمى - تجربی نمودند.[3]

و ...
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
پی نوشتـــــــــها :

[1]. ر.ک: «معنای تفسیر و ترجمه و فرق میان آنها»، سؤال 26263.

[2]. ر.ک: «تبیین تفسیر موضوعی»، سؤال 42411.

[3]. ر.ک: جلالیان، حبیب الله، تاریخ تفسیر قرآن کریم، ص 104، تهران، اسوه، چاپ چهارم، 1378ش.

Share