چگونه از شر شیطان خلاص شویم؟

زمان تقریبی مطالعه : 6 دقیقه
نفس
شیطان به هیچ عنوان بر انسان تسلط ندارد و از آن طرف هم انسان بی اختیار نیست بلکه همه کارها را با اختیار و انتخاب خود انجام می دهد. سوال این است که چرا شیطان اینقدر بر زندگی ما تاثیر دارد و باعث گناه کردن ما شده آن وقت عذاب و توبیخ از طرف خدا برای ما است؟

چگونه از شر شیطان خلاص شویم؟

چگونه از شر شیطان خلاص شویم؟ چرا شیطان با انسان دشمنی دارد و این همه بغض و کینه از انسان برای چیست؟ آیا شیطان بر انسان تسلط دارد و انسان مجبور است که به سخنان او گوش دهد؟ شیطان برای فریب انسان، از چه ابزارهایی استفاده میکند؟ راه های مقابله با تهدیدهای پنهان شیطان چیست؟

**************

همه ما از کودکی تا به حال همیشه در اتفاقات روزمره جملاتی در مورد شیطان شنیده و یا بکار می بریم. مثل لعنت بر شیطان، گوش شیطان کر، شیطان گولش زد و از این قبیل حرفها. این جملات این نکته را به ما القاء میکند که گویا شیطان در امور زندگی بشر نقش به سزایی دارد و مسلط است.

شیطان به هیچ عنوان بر انسان تسلط ندارد و از آن طرف هم انسان بی اختیار نیست بلکه همه کارها را با اختیار و انتخاب خود انجام می دهد. سوال این است که چرا شیطان اینقدر بر زندگی ما تاثیر دارد و باعث گناه کردن ما شده آن وقت عذاب و توبیخ از طرف خدا برای ما است؟

چگونه از شر شیطان خلاص شویم؟

چرا شیطان با انسان دشمنی دارد و این همه بغض و کینه از انسان برای چیست؟

قبل از هر چیز علت دشمنی شیطان با انسان را بررسی می کنیم. حتما جریان خلقت انسان را شنیده و یا خوانده اید که شیطان بواسطه خودبرتربینی؛ که از آتش خلق شده و انسان از خاک [سوره اعراف، آیه 12] از روی تکبر حاضر به سجده در مقابل انسان نشد [سوره بقره، آیه 34] و بخاطر این نافرمانی از خدا، عبادت 6500 ساله اش نادیده گرفته شد و از بهشت رانده شد.[سوره حجر، آیه 34] از آن زمان شیطان کینه انسان را به دل گرفت و به عزت و جلال خداوند سوگند یاد کرد که اجازه نمی دهد آب خوش از گلوی انسان پایین رود و در پی گمراهی اوست تا بدینوسیله از چشم خدا بیافتد. مگر کسانی که در بندگی خدا خالص باشند که دست شیطان به آنها نمی رسد.[سوره ص، آیه 82]

چرا شیطان با انسان دشمنی دارد و این همه بغض و کینه از انسان برای چیست؟

آیا شیطان بر انسان تسلط دارد و انسان مجبور است که به سخنان او گوش دهد؟

شیطان به هیچ عنوان بر انسان تسلط ندارد و انسان نیز در مقابل دیده ها و شنیده ها به انجام و یا عدم انجام مختار است. شیطان فقط از راه های مختلف به دنبال گمراه کردن و انتقام گرفتن از انسان است. اما بشر در انتخاب، اختیار دارد.

شیطان از طریق آراستن و زینت کردن گناه [سوره نحل، آیه 24] و ایجاد وسوسه در درون انسان [سوره طه، آیه 120] او را مشتاق به انجام گناه میکند. در آیه 22 سوره ابراهیم یکی دیگر از راه های گمراه کردن بشر، دعوت به گناه بیان شده که انسان می تواند نپذیرد. فریفتن و لغزاندن انسان برای نافرمانی از خدا راه دیگر شیطان است.[سوره محمد، آیه 25] و[سوره بقره، آیه 36] شیطان از راه القای درست بودن کاری که غلط است و یا نادرست بودن کاری که صحیح است، سعی در به اشتباه انداختن انسان دارد.[سوره انعام، آیه 13] در آیه 64 سوره اسراء حربه دیگر شیطان را وعده دروغ دادن به انسان معرفی میکند که مثلاً اگر فلان کار را انجام دهی پاداش می گیری.

آیا شیطان بر انسان تسلط دارد و انسان مجبور است که به سخنان او گوش دهد؟

شیطان برای فریب انسان، از چه ابزارهایی استفاده میکند؟

شیطان برای این که انسان را به نافرمانی خداوند سوق دهد ابزارهای مختلفی دارد. در آیه 268 سوره بقره در مورد انفاق و صدقه دادن به نیازمندان سخن گفته شده که شیطان به کسی که به دنبال این کار می رود وعده می دهد که اگر انفاق کنی فقیر و نیازمند می شوی و بدینوسیله اجازه انفاق به فرد را نمی دهد. خداوند در آیه 120 سوره نساء بیان میکند شیطان با ایجاد آرزوهای زیاد و دراز و طولانی، انسان را از فرمانبرداری دور میکند و به دنبال رسیدن به آرزوهایش می کشاند.

شراب و قمار دو عمل حرام در قرآن کریم است که هر دو عقل را زائل کرده و کارهای غیرمنطقی از انسان طلب کرده و بسیاری از گناهان را مرتکب خواهد شد. شیطان از این دو ابزار به خوبی استفاده میکند.[سوره مائده، آیه 91] یکی دیگر از ابزارهای شیطان برای انحراف انسان، اسراف و ریخت و پاش در همه امور زندگی است از میزان خوردن و خریدن و خوابیدن گرفته تا اسراف در عمر و به بطالت گذراندن آن.[سوره غافر، آیه 43]خداوند در آیه 168 و 169 سوره بقره یکی از ابزار شیطان را تحریم حلال و تحلیل حرام معرفی میکند. به این صورت که عملی را که حرام است را حلال جلوه داده و کاری را که حرام است را حلال نشان می دهد و انسان را تشویق به انجام آنها میکند.

ایجاد اختلاف و تفرقه در بین مردم [سوره بقره، آیه 208]، گسترش تهمت و افتراء در بین مردم [سوره انعام، آیه 112] و ایجاد شک و شبهه در وجود معاد و پاسخگو بودن و محاسبه اعمال در آنجا [سوره زخرف، آیات 61-62] از دیگر ابزار شیطان در منحرف کردن انسان مطرح است.

راه های مقابله با تهدیدهای پنهان شیطان چیست؟

راه های مقابله با تهدیدهای پنهان شیطان چیست؟

حال که از میزان دشمنی شیطان با انسان مطلع شده و ابزار و حربه های او را شناختیم باید یاد بگیریم که چگونه مقابل شیطان بایستیم و فریبش را نخوریم.

قرآن کریم یکی از راه های مقابله با شیطان را توبه از گناهان [سوره بقره، آیه 37] معرفی میکند. چرا که وقتی فردی از گناهش توبه کند و به سمت خدا بازگردد باعث ناامیدی شیطان میشود. زمانی که آیه توبه یعنی آیه 52 سوره زمر نازل شد، مبنی بر این که انسان اگر گناهی کند یا ظلمی به خود و دیگران روا دارد و سپس خدا را بخواند و طلب استغفار کند، خداوند تمام گناهان او را می بخشد. در این موقع شیطان فریادی کشید و ناله زد بطوری که تمام بچه شیطان ها دور او جمع شدند و احوال او را پرسیدند؟ گفت: آیه ای نازل شده که خدا تمام گناهان را می بخشد و زحمات ما باطل میشود.[بحارالانوار، ج 63، ص 241]

انسان اگر در یاد و ذکر خدا مداومت داشته باشد و همیشه و همه جا، خود را در محضر خداوند ببیند امکان گناه کردنش خیلی کم میشود.[سوره احزاب، آیه 41] انسان باید از سپر تقوا برای مقابله با شیطان بهره گیرد. کسی که تقوا دارد خیلی مراقب و محتاط است. گویا در زمینی که آلوده و گِلی و پر از خار و خاشاک است قدم برمی دارد و خیلی دقیق قدم هایش را بر زمین می گذارد تا آلوده و مجروح نشود. عملکرد تقوا نیز این چنین است که در مورد اعمالی که انجام می دهد دقت دارد که آلوده نشود.[سوره آل عمران، آیه 102] در آیه 23 سوره یوسف جریان حضرت یوسف (علیه السلام) و زلیخا را بیان میکند که زلیخا به وسوسه شیطان پاسخ مثبت داده و به دنبال کام گرفتن از حضرت یوسف (علیه السلام) بود که حضرت به خدا پناه برد و خدا نیز راه فرار و نجات را برایش فراهم کرد.

پدیدآورنده: 
Share