فاطمه نور بهشت/بخش چهارم

حضرت فاطمه زهراء(سلام الله علیها)

خطبه عقد در مسجد:
خطبه عقد حضرت امیر مومنان (ع) و حضرت صدیقه طاهره (س) در مسجد خوانده شد. بنابر این سیره خوب است ما نیز چنین برخورد کنیم و مراسم ازدواج خود را در مساجد برگزار کنیم البته به شرط حفظ حرمت مسجد چنان که شاهد هستیم امروزه در مجالس عروسی لباس های تجملی و آرایش های جلف می کنند که گاه تشخیص عروس مجلس سخت است. اگر رعایت حرمت مساجد شود بهترین مکان برای عقد مسجد است در این صورت مساجد کم کم جایگاه اصلی خودشان را پیدا می کنند . یک مسجد با هزینه بسیار سنگین ساخته می شود و صحیح نیست که فقط از آن برای سه وقت نماز استفاده شود پیغمبر اکرم (ص) بهره های متفاوتی از مسجد می بردند از جمله تدارک برنامه های جنگی ، مسایل فرهنگی و....
برپایی علنی مراسم ازدواج
اسلام دوست دارد برای فراگیر شدن این سنت دیر پای محمدی ،ازدواج، علنی صورت بگیرد. مراسم عقد در مسجد بر پا شود و مهاجر و انصار در آن شرکت کنند البته این برای کسانی که توانایی برپایی جلسه را دارند عده ای هم توانایی خرج و مخارج جلسات این چنینی را ندارند وسال ها عروسی خود را به عقب می اندازند واین نیز اشتباه است بلکه می توان به زیارت امام رضا (ع) رفت و با توکل بر خدا زندگی خود را پایه ریزی کرد امیدوارم تمامی جوان ها خوشبخت وزندگی خوبی داشته باشند.
خطبه عقد
خطبه ای برتر از خطبه عقد حضرت زهرا (س) نداریم زیرا در آن 3 خطبه خوانده شد.یک خطبه را خداوند تعالی وخطبه دوم را پیامبر اکرم(ص)وخطبه سوم را امیر مومنان (ع) خواندند.
خطبه ای را که از زبان ذات مقدس ربوبی نقل شده این است که خداوند فرمود :الحمد ردائی و العظمه کبریایی والخلق کلهم عبیدی و امائی زوجت فاطمه امتی من علیَّ صفوتی اشهدوا ملائکتی.(1)حمد شایسته من است و عظمت به من برازنده است .تمام خلق بندگان وکنیزان من هستند ملائکه شهادت بدهید که کنیزم فاطمه را به همسری علی در آوردم. شهادت بدهید که این عقد صورت پذیرفت.
پیامبر گرامی اسلام(ص) بعد از حمد خداوند فرمود:خداوند پیمان زناشویی را هم ردیف خویشاوندی نسبی قرار داده و تارو پود آن دو را به هم در آمیخته و بر بندگان واجب شمرده است خداوند فرمود :او کسی است که انسان را از آب آفرید و گسترش نسل او را از طریق نسب و زناشویی قرار داد و پروردگار تو تواناست....سپس شما را به شهادت می گیرم که من دخترم فاطمه را در برابر مهریه ای برابر 400 مثقال نقره به همسری علی (ع)در آوردم احتمال می رود در این نسخه اربعماه اشتباه باشد زیرا خمس مأه درهم معروف است.(2)
سپس امیر مومنان علی (ع)حمد خدا را گفت سلام ودرود بر نبی اکرم (ص) فرستاد آنگاه فرمود:ازدواج امری است که خداوند به آن امر کرده و مایه خشنودی ذات مقدس ربوبی است و این اجتماع ما هم از اموری است که خداوند تقدیر کرده و اجازه به آن داده است این رسول خداست که دخترش فاطمه را با مهریه ای به مقدار 500درهم به عقد من درآورداین مطلب را از حضرتش جویا بشوید و شهادت وگواهی بدهید(3)
درسی که ما می توانیم از این 3 خطبه بگیریم و ان شاالله که مایه الهام خانواده ها باشد این است که درست است که مجلس عقد و مجلس عروسی مجلس شادی است و باید هم باشد ولی مجلس شادی منافاتی با یاد خدا ندارد گویا چنان تصور شده شادی یعنی قهر کردن با خدا این فرهنگ غلطی است . چه خوب است عروس وداماد ها در مجلس خود کسی را بیاورند که برایشان از دین وخدا بگوید ازدواجی که در این بستر شکل بگیرد مطمئنا مبارک خواهد بود این حرف قرآن است که فرمود :و من یتق الله یجعل له مخرجا*و یرزقه من حیث لا یحتسب (4)
دوران نامزدی
طبق نقلی از زمان عقد تا عروسی یک ماه فاصله شد که نقل مشهور همین است و نقل غیر مشهور تا یک سال نیز گفته شده است این یک ماه به اصطلاح دوران نامزدی بود . در این مدت حضرت امیر با حضرت صدیقه طاهره رفت و آمدی نداشتند ولی وقتی عقد ، عقد شرعی شد ،همسر ،همسر شرعی است . البته می توان در ضمن عقد شرط کرد و شرط ارتکازی باشد که زفاف بعدا صورت گیرد در این صورت رعایت شرط ضروری است و واجب.
عروسی
بعد از حدود یک ماه جناب عقیل که بیست سال از حضرت بزرگتر بود به حضرت عرض کرد که چرا عروسی را برگزارنمی کنی؟حضرت اعلام آمادگی کردند جناب عقیل مسئله را با چند تن از همسران پیامبر اکرم (ص) مطرح کردند که آن ها با پیامبر خدا مطرح کنند از جمله این بانوان ام سلمه وام ایمن (5)بودند که با پیامبر این گونه مطرح کردند که اگر خدیجه زنده بود با انجام عروسی چشمش روشن می شد تا پیامبر نام خدیجه را شنید اشک از چشم مبارکش جاری شد و فرمود :کجا همانند خدیجه زنی پیدا می شود آن زمانی که همه مرا تکذیب کردند او مرا تصدیق کرد و در راه پیشرفت دین تمام ثروت خود را در اختیار من گذارد او بانویی بود که خداوند به او سلام رساند و به او مژده بهشت داد.پیغمبر (ص) علی (ع)را نزد خود خواند و از او سوال کرد آیا مایل هستی همسرت را به خانه ببری حضرت همچنان که سرش به پایین انداخته بود پاسخ داد آری .پیامبربا خوشحالی فرمود:همین امشب یا فردا ترتیب این کار را خواهم داد.
ولیمه
عروسی به راه افتاد آشپزی را پیامبر بر عهده گرفت غذای عربی به نام هبیس یا هیس آماده شد .پیامبر به حضرت امیر فرمود حالا برو مسجد مردم را دعوت کن .حضرت امیر دید که اگر عده ای را دعوت کند و عده ای را دعوت نکند کدورت ایجاد می شود لذا به مسجد آمد و در جایی بلند قرار گرفت و با صدای بلند چنین فریاد بر آورد : اجیبو الی ولیمه فاطمه(6) شمار را به صرف ولیمه عروسی فاطمه دعوت می کنم . علی (ع) همه را دسته جمعی دعوت کردولی نگران این بود که یک وقتی غذا کم بیاید پیامبر فرمود ناراحت نباش .زیرا من دعا می کنم که خداوند به این غذا برکت بدهد و غذا کم نیاید.پیامبر فرمود ده نفر ده نفر بیایند غذا بخورند و بروند همین طور هم شد آمدند غذا خوردند و رفتند و کفاف همه کرد و هیچ غذا کم نیامد
رسول اکرم (ص) در شب عروسی حضرت زهرا ـ علیها السلام ـ به دختران عبد المطلب و زنان مهاجرین و انصار سفارش کردند که همراه فاطمه ـ علیها السلام ـ باشند و خوشحال بوده و بخوانند و تکبیر گویند و ستایش خداوند به جای آورند و از گفتن آن چه خوشنودی خداوند در آن نیست، بپرهیزند. طبق نقل تاریخ در این جشن ام سلمه، عایشه، حفصه، معازه خدمت حضرت زهرا (س) اشعاری خواندند، بنابر این جشن باشکوه و به یاد ماندنی برپا شد، و مؤمنین در شادی رسول خدا (ص) سهیم شدند(7)
پیشنهاد می شود در برگزاری این مراسم از مداحان و مولودی خوان ها دعوت شود، تا با خواندن اشعار نغز، پربار و عبرت آموز در مقام و منزلت اهل بیت ـ علیهم السلام ـ فضای معنوی و شادی بخش ایجاد کنند. دعوت از سخنرانانی که در این زمینه می توانند جمع حاضر را شاد و خندان نگاه دارند، اجرای نمایش کمدی، گفتن جوک و لطیفه های خنده دار و .... نیز از جمله راه کارهای دیگر نشاط در مجالس عقد و عروسی است. 
 مستحب است، مراسم عروسی روز جمعه  باشد. چنان که از حضرت علی ـ علیه السلام ـ نقل شده که روز جمعه روز خواستگاری و نکاح است. 
 از گرفتن مراسم عروسی در روز های مکروه پرهیز کنید، از جمله: 
الف ـ هنگامی که قمر در عقرب است، امام صادق ـ علیه السلام ـ می فرماید: «کسی که هنگام قمر در عقرب ازدواج کند، نیکی نمی بیند». سه شب آخر ماه قمری که ماه دیده نمی شود، طبق بعضی روایات، ازدواج و آمیزش در چنین وقتی، موجب سقط جنین خواهد شد.(8)

 

پی نوشت:
1.جامع احادیث شیعه (للبروجردی)ج25ص282
2.کشف الغمه ترجمه وشرح زواره ای ج 1ص472
3.بحارالانوار(ط-بیروت) ج43ص112باب 5
4.طلاق آیات 12-13
5.ام ایمن سالها به عنوان کنیز و خدمتکار در خانه پیامبر (ص) بود و در جنگ حنین همراه با پیغمبر (ص) در جنگ شرکت کرد و هنگامی که اکثر مسلمان ها فرار کردند این بانوی فداکار کنار پیامبر ماند و پایداری کرد و از جمله افتخارات وی سرپرستی و حضانت از دو گل فاطمه (س) حضرت امام حسن و امام حسین (ع) است.
6.فاطمه الزهرامن المهد الی اللحد ص 186
7. بابایی آملی، ابراهیم، داستان ازدواج معصومین ـ علیهم السلام ـ ، بنیاد پژوهش های علمی و فرهنگی نور الأصفیاء، چ سوم، صص 112ـ 108. 
8. ازدواج آسان، ص 250ـ 241.

ادامه دارد...

Share