بدی مادیات از نظر امام رضا(علیه السلام)

سید حسین سیدی
دنیا و آخرت

خیلی ازافراد به دنبال این هستند که بدانند چرا از نظر دین، پول و مادیات ارزش چندانی ندارد. امام رضا(علیه السلام) پاسخ این سوال را بیان فرموده و چند خصلت بد را ملازم با جمع آوری ثروت می داند: «بخیل بودن، آرزوى طول و دراز داشتن، حریص بر دنیا بودن، آخرت را فداى دنیا كردن.»[1]
 پیام حدیث برای ما این است که بدانیم: غالبا انباشته شدن پول و مادیات با صورتهای فوق امکان پذیر است. واقعیت این است که پول و مادیات، احساس برتر بودن و غرور و... را برای انسان به ارمغان می آورد. هر کسی در پیرامون خود افرادی را می شناسد که دنبال پول و مادیات هستند و متاسفانه صفتهای فوق را دارند.
نکته مهم: مسلمان چنانکه از نامش پیداست، باید همتش در امر آخرت، بیشتر باشد تا دنیاطلبی.
«وَ مَا الْحَياةُ الدُّنْيا إِلاَّ لَعِبٌ وَ لَهْوٌ وَ لَلدَّارُ الْآخِرَةُ خَيْرٌ لِلَّذينَ يَتَّقُونَ أَ فَلا تَعْقِلُونَ[انعام/32] و زندگى دنيا جز بازيچه و سرگرمى نيست و بى‏ گمان براى كسانى كه پرهيزگارى مى ‏ورزند سراى واپسين نيكوتر است؛ آيا نمى‏ انديشيد؟» فرد مسلمان دنبال یک زندگی آبرومند و متعارف است و نه دنبال اینکه، بهترین ماشین، بهترین خانه، بهترین لباس و... را داشته باشد؛ زیرا در این صورت وارد میدان رقابتهای دنیوی شده، و همان خصلتهای بدی را که در بالا گفتیم گریبانگیر او شده است.
سخن آخر اینکه؛ فرد با ایمان طبعا مثل هر انسان دیگری دوست دارد زندگی مطلوبی داشته باشد(خانه و ماشین مناسب) ولی هیچگاه وارد رقابتهای دنیوی(ماشین غیر متعارف و زندگی تجملاتی و...) نخواهد شد؛ زیرا که در این حالت که با دیگران رقابت مادی می کند، یا حرص می خورد یا بخل می ورزد یا...، و خلاصه خصلتهای بدی را که در حدیث ابتدای مطلب گفتیم، و با ایمان منافات دارد، گریبان او را گرفته است.


 پی نوشت:
1ـــ وسائل الشيعة ،ج‏21، 561.

Share