مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها چیست؟ / این مصحف هم اکنون در دست کیست؟

تعداد کلمات: 1050 کلمه / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه
مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها چیست؟ / این مصحف هم اکنون در دست کیست؟
باید توجه داشته باشیم که حضرت زهرا (س) زمانی که برای حضور از امامت و ولایت در جامعه حضور پیدا می کردند و حضور سیاسی خود را تثبیت می کردند

مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها چیست؟ / این مصحف هم اکنون در دست کیست؟

در این نوشتار قصد داریم به شما عزیزان توضیح دهیم که مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها چیست و این مصحف در حال حاضر در دست چه کسی است؟ با ما همراه باشید...

باید توجه داشته باشیم که حضرت زهرا سلام الله علیها زمانی که برای حضور از امامت و ولایت در جامعه حضور پیدا می کردند و حضور سیاسی خود را تثبیت می کردند، نیز سخنرانی هایی داشتند که براساس آن، مردم متوجه نقش تاثیرگذار بانوی بزرگوار اسلام در زمینه های مختلف سیاسی و اجتماعی می شوند.

مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها

از این رو در تعدادی از روایت ها به این موضوع اشاره شده که مصحف فاطمه سلام الله علیها در برگیرنده روایت هایی است که از دختر گرامی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلّم بر جای مانده است.

مطابق روایات، مصحف فاطمه سلام الله علیها کتاب مخصوصی است با مطالبی که آن مطالب از ناحیه فرشته مخصوص یا جبرئیل به حضرت فاطمه سلام الله علیها القاء شده، و حضرت علی علیه السلام آن را نوشته و تدوین کرده است، در این کتاب سخنی از حلال و حرام نیست، بلکه مشتمل بر حوادث غیبی آینده و اسرار آل محمدصلی الله علیه وآله وسلّم است، و در نزد امامان علیه السلام دست به دست می گشته، و اکنون در نزد حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف است و هنگام ظهور آن را آشکار می سازد، بنابراین نسبت فوق نارواست. در این راستا نظر شما را به چند روایت زیر جلب می کنیم:

1- شیخ کلینی به سند خود از ابوعبیده نقل می کند: که یکی از اصحاب از امام صادق علیه السلام پرسید:

« مصحف فاطمه سلام الله علیها چیست؟ »

امام صادق علیه السلام پس از سکوت طولانی فرمود: «فاطمه سلام الله علیها 75 روز بعد از رسول خداصلی الله علیه وآله وسلّم زنده بود، و در این ایام از فراق پدر، بسیار غمگین بود. جبرئیل نزد فاطمه سلام الله علیها می آمد، و او را دلداری می داد و احوال و مقام های پدرش را برای او بیان می کرد، و از حوادث آینده و غیبی در مورد ظلم های دشمنان به فرزندانش به او خبر می داد، حضرت علی علیه السلام آن مطالب را می نوشت، و آن (مجموعه) نوشته شده، همان مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها است.

2 - روزی یکی از شاگردان امام صادق علیه السلام به نام حماد بن عثمان در محضر آن حضرت بود، سخن از مصحف فاطمه سلام الله علیها به میان آمد، حماد می گوید: از آن حضرت شنیدم درباره مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها چنین فرمود:

هنگامی که رسول خداصلی الله علیه وآله وسلّم رحلت کرد، فاطمه سلام الله علیها بسیار اندوهگین شد که اندازه آن را کسی جز خدا نداند، در این هنگام فرشته ای به حضور فاطمه سلام الله علیها می آمد، فاطمه سلام الله علیها را دلداری می داد، و با او هم سخن می شد، فاطمه سلام الله علیها حاضر شدن فرشته را احساس می کرد، و صدایش را می شنید، ماجرا را به حضرت علی علیه السلام خبر داد، حضرت علی علیه السلام به فاطمه سلام الله علیها فرمود:

«وقتی که حضور فرشته را احساس کردی و صدایش را شنیدی، به من بگو.» آنگاه فاطمه سلام الله علیها به حضرت علی علیه السلام خبر می داد، حضرت علی علیه السلام نزد فاطمه سلام الله علیها می آمد و هرچه (از فاطمه یا از فرشته) می شنید، می نوشت. تا آن که از آن نوشته ها مجموعه ای به نام مصحف، تدوین شد، در آن مصحف چیزی از حلال و حرام نیست، بلکه در آن از حوادث (غیبی) آینده، خبر داده شده است.»

3- امام صادق علیه السلام در سخن دیگری فرمود: «مصحف فاطمه سلام الله علیها در نزد ما است، معتقد نیستم که در آن، چیزی از قرآن باشد، آنچه را که مردم به آن نیاز دارند در این وجود دارد، و ما به کسی احتیاج نداریم، در آن مصحف، حتی مجازات یک تازیانه و نصف تازیانه و یک چهارم تازیانه و جریمه خراش هست.»

4- امام صادق علیه السلام در ضمن گفتار و احتجاج در رد مخالفان فرمود: «اگر آنها راست می گویند، مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها را که وصیتش در آن است، و سلاح پیامبر صلی الله علیه وآله وسلّم نیز همراه آن است بیرون آورند.» یعنی مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها در نزد ما است، و وصیت حضرت زهراسلام الله علیها که در آن مصحف ذکر شده مخالفان را تکذیب می کند.

5- فضیل بن سکره می گوید: به محضر امام صادق علیه السلام شرفیاب شدم، به من فرمود: آیا می دانی که اندکی قبل چه چیزی را مطالعه می کردم؟ گفتم: نه، فرمود: به کتاب فاطمه سلام الله علیها می نگریستم، نام همه سلاطین که در زمین فرمان روایی می کنند و همچنین نام پدران آن ها در آن، ذکر شده است، ولی من از نوادگان امام حسن علیه السلام (و زمامداری آن ها) چیزی را در مصحف ندیدم.»

از این روایات فهمیده می شود، که مصحف فاطمه سلام الله علیها کتابی غیر از قرآن است، و حاوی مطالبی از اخبار آینده و اسراری است که توسط جبرئیل یا فرشته دیگر به حضرت فاطمه سلام الله علیها القاء شده، و نیز مشتمل بر وصیت حضرت زهراسلام الله علیها می باشد که حضرت علی علیه السلام آن مطالب را تنظیم و تدوین نموده است، و این مصحف در نزد امامان علیه السلام می باشد. بنابراین آنچه بعضی به شیعه نسبت داده اند که مصحف فاطمه سلام الله علیها در نزد شیعیان همان قرآن حقیقی است و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف هنگام ظهور، آن را آشکار می کند، و آن غیر از این قرآنی است که در دسترس مسلمانان می باشد، نسبت بیهوده و ناروا است.

مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها

مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها

هر نوشته ای را که بین دو جلد جمع آوری شده باشد، مصحف می نامند. از این رو به هر کتابی می توان مصحف گفت. در صدر اسلام به قرآن نیز مصحف گفته می شد. 

در منابع اسلامی از کتبی یاد شده است که اختصاص به معصومین علیهم السلام داشته است و آنان از محتوای آن کتب باخبر بوده اند. مانند کتاب علی علیه السلام، مصحف علی و مصحف فاطمه علیهما السلام.

در این منابع از کتاب اخیر به نام های مصحف فاطمه، صحیفه فاطمه و کتاب فاطمه یاد شده است روایات  مرتبط با این مصحف کم نیست. برخی از این روایات از حیث سند ضعیف اند، ولی دسته دیگری از این روایات از جهت سند صحیح هستند و می توان به اصل وجود چنین کتابی یقین پیدا کرد، هر چند که در جزئیات، این روایات با هم اختلاف دارند.

مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها

پیشنهادی : شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها - ویژه نامه ایام فاطمیه

محتوای مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها

با مطالعه روایات در می یابیم که در این کتاب شریف به موضوعات زیر پرداخته شده است:

1. خبر حوادث آینده.
2. وصیت حضرت فاطمه.
3. نام تمام فرمانروایانی که تا قیام قیامت به حکومت خواهند رسید.
4. خبر دادن از فرزندان حضرت زهرا.
5. گزارش احوال پیامبر و جایگاه او پس از وفاتش، به زهرا سلام الله علیها.

در اینجا برای نمونه، یک روایت ذکر می شود:

امام صادق علیه السلام می فرماید: «همانا فاطمه 75 روز بعد از رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلّم زندگی کرد در این مدت به خاطر از دست دادن پدر بسیار اندوهگین بود. در این ایام حضرت جبرئیل علیه السلام نزد او می آمد و عزای پدرش را بر فاطمه زهرا سلام الله علیها تسلیت می گفت و وی را آرام می کرد و از پدرش و جایگاه او به حضرت خبر می آورد و او را از آینده فرزندانش مطلع می ساخت و علی علیه السلام آن را می نوشت تا این که مصحف فاطمه تدوین شد».

مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها

تأکید ائمه علیه السلام بر تغایر این مصحف با قرآن

از برخی روایات به دست می آید که مصحف فاطمه سلام الله علیها نزد اهل سنت امری شناخته شده بود و آنان می پنداشتند که شیعه بر اساس آموزه های اهل بیت علیه السلام معتقدند که بخشی از آیات تحریف و حذف شده در قرآن در این مصحف آمده است. از این رو ائمه به شدت وجود هر گونه آیات قرآن در این مصحف را انکار کرده اند.

علامه  عسگری می نویسد: «برخی نویسندگان اهل سنت تهمت دیگری به مدافعان مکتب اهل بیت می زنند و می گویند که آنان قرآن دیگری دارند به نام مصحف فاطمه؛ زیرا نام کتاب فاطمه مصحف است و برخی از مسلمانان در صدر اسلام قرآن را مصحف می نامیدند». در حدیثی از امام صادق علیه السلام می خوانیم : «به خدا قسم مصحف فاطمه نزد ما است و در آن یک آیه قرآن هم وجود ندارد».

مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها

نشانه امامت

در حدیثی طولانی امام رضا علیه السلام نشانه های امام را می شمارد و می فرماید: یکی از علامت های امام این است که مصحف فاطمه نزد اوست. امام صادق علیه السلام نیز می فرماید: پیش از این که امام باقر علیه السلام شهید شوند مصحف فاطمه را به من سپردند. 

این مصحف از زمان تدوین آن در دست ائمه بوده و در میان آنان دست به دست گشته است و اکنون در دست امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است.

مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها

مطالب مرتبط : ایام فاطمیه سلام الله علیها - ویژه نامه بانوی بی نشان

علم پیامبراکرم صلی الله علیه وآله وسلّم نسبت به مصحف

از آن جایی که مصحف فاطمه بنابر مفاد بیشتر روایات پس از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلّم و در زمان ائمه تدوین شده است  به همین دلیل رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلّم به آن اشاره نفرموده اند و این دلیل نمی شود که رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلّم از آن آگاهی نداشته باشند. ما معتقدیم که پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلّم با اذن خدا از آینده با خبر بود. ایشان اکنون نیز طبق آیات قرآن، ناظر هستند و شاهد تمام اعمال و حوادث می باشند. این کتاب اختصاص به ائمه دارد و از نشانه های امامت است.

همانگونه که پیش از این گفته شد اگر طبق برخی از روایات بگوییم قسمتی از این مصحف در زمان رسول خدا و با املای آن حضرت نوشته شده است، قطعا آن حضرت از این مصحف با خبر بوده اند.

مضافا بر اینکه مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها جزء آیات قرآن نبوده تا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم موظف به ابلاغ و بیان آن باشد. و از طرفی پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله وسلّم بسیاری از مسائل را بیان نفرموده و بیان آنها را واگذر به عترت کرده است. بنابر این، لازمه خبر ندادن بی اطلاعی نیست.

پدیدآورنده: 
Share