فراتر از غریزه

سید حسین سیدی
خانواده

اسلام با تاکید بر ازدواج، کانون خانواده را مامنی برای ایجاد آرامش برای افراد می داند. «وَ مِنْ  آياتِهِ  أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَيْها وَ جَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ في  ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُون؛[روم/21] و از نشانه هاى اوست كه براى شما از جنس خودتان همسرانى آفريد كه در كنار آنها آرامش يابيد، و ميان شما علاقه و دوستى قرار داد، همانا در اين امر نشانه  هايى است براى گروهى كه مى انديشند.»

این آیه میل باطنی افراد به ازدواج و تشکیل خانواده را فراتر از یک نیاز غریزی دانسته و از آن به عنوان آیه و نشانه خداوند نام می برد؛ آیه و نشانه ای که انسان با تفکر، به آن پی خواهد برد.
تفسیر نمونه می نویسد: « به راستى وجود همسران با اين ويژگيها براى انسانها كه مايه آرامش زندگى آنها است يكى از مواهب بزرگ الهى محسوب مى شود. اين آرامش از  آنجا ناشی می شود كه اين دو جنس مكمل يكديگر و مايه شكوفايى يكديگرند، بطورى كه وجود هر يك بدون ديگرى ناقص است، و از اينجا مى توان نتيجه گرفت آنها كه پشت پا به اين سنت الهى مى زنند وجود ناقصى دارند، چرا كه يك مرحله تكاملى آنها متوقف شده (مگر آنكه  به راستى شرائط خاص و ضرورتى ايجاب تجرد كند).»[1]
انسان مسلمان با ازدواج، در حقیقت در پی یادآوری نشانه های توحید است، و این یادآوری خداوند و نشانه هایش، و پایبندی به احکام خداوند(عفت و حیا و...) باعث وجود آرامش برای انسان می شود. «آنها كه به خدا ايمان آورده و دلهاشان به ياد خدا آرام مى گيرد، آگاه شويد كه تنها ياد خدا آرام بخش دلهاست.»[2]

نتیجه اینکه؛ ازدواج فراتر از یک امر غریزیست. زن ومرد مکمل یکدیگرند، و با پایبندی به احکام خانوادگی(عفت وسایر احکام الهی، و به یاد خدا بودن) آرامش را در زندگی خود نهادینه می کنند.

پی نوشت:
1ــ تفسير نمونه، ج 16، ص 392.
2ــ آیه 28 رعد.

Share